♫ ♥ ♪ SPEKTRUM = sejati + pengakuan + espiranza + kekuatan + tega + rindu + ukhwah + makhluk ♪ ♥ ♫

Hey guys! Welc0me to my bloggie! Hope k0rang enj0y kat sini! Jangan lupa tinggalkan jejak dan k0men k0rang kat sini ok! Thanx for visit my blog :) Love u all. Muahx ;)

Followers

Saturday, March 26, 2011

聘̵̡訙̵̨̄品 Beautiful Life!! 聘̵̡訙̵̨̄品

~SHARING IS CARING~
 Pd suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada gurunya. Ketika itu guru tersebut sdg mengajar mengenai kasih sayang.

 PELAJAR: "cikgu, mcm mana kita nak pilih seseorang yg terbaik sebagai orang yg paling kita sayang? Mcm mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?"

 CIKGU: "ok kamu ikut apa yg saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Pilih yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lg walau skali. Dah petik rumput yg PALING cantik, bawa ke kelas"

 Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Cikgu bertanya, kenapa tiada rumput yg dipilih?

 PELAJAR: "tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yg paling cantik. Mmg ada banyak yg cantik tp cikgu kata petik yg paling cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lg. Tp sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yg paling cantik. Mungkin ada diantara yg dibelakang saya td rumput yg paling cantik tp dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jd tiadalah rumput yg saya boleh petik."

 CIKGU: "ya itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dgn seseorang yg kita sayang, janganlah kita mencari lg yg lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yg berada didepan kita sebaik2nya. Jgn kita menoleh ke belakang lg kerana yg berlaku tetap dah berlaku. Semoga yg berlalu tidak berulang lg. Dan ingatlah orang yg paling kita sayang itulah yg paling cantik dan paling baik. Walaupun nak ikutkan banyak lg yg cantik dan baik seperti rumput tadi.....

  From : You Tube

No comments:

Post a Comment